Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természetképek, és preszókratikusok a természetről

 

Preszókratikusok a természetről: a XIX. században a tudományok leváltak a filozófiáról, ám addig a világ tudományos vizsgálata javarészt a filozófusok feladata volt, pontosabban a tudósok egyben fSzókratész ilozófusok is voltak és fordítva. Az első kérdéseket a nyugati gondolkodásban a preszókratikusok tették fel.A preszókratika a Szókratész (Kr.e. 469-399) előtti görögség filozófiai korszaka a Kr. e. VII-V.sz-ban. Ebbe az időszakba tartozik a milétoszi (ión) természetbölcselet, a püthagóreus irányzat, az eleaták és Herakleitosz tanítása, valamint a posztparmenidésziánus bölcselet az atomistákkal, Anaxagoraz bölcseletével együtt. (Egyes filozófiatörténészek még a szofistákat is ide sorolják, ám az ő filozófiájuk lényegileg tér el a preszókratikusokétól, ugyanis nem a kozmosz, hanem az egyén és a társadalom kérdései foglalkoztatják őket.)
A preszókratikus bölcseletre általánosságban jellemzői, hogy a kozmosz (a mindenség szerkezete), annak konkrét formája, a
phüzisz Parmenidész ([g] természet) problémái iránt érdeklődtek, ezen belül a kozmosz  létrejötte (kozmogónia) és működési elve (kozmológia). A görög kozmogónia kindulópontja a káosz, a rendezetlen világ, amelyből egy rendezőelv folytán megszületik a kozmosz, amely már működési elvvel, törvényszerűséggel rendelkezik. Egy tekintetben azonban közös mind a káosz, mind a kozmosz - a bennük lévő alkotóelemek tekintetében. Ettől a szemlélettől gyökeresen különbözik a zsidó, keresztény kozmogónia, ez utóbbi ugyanis elfogadja a semmiből való teremtés elméletét, ami viszont teljesen idegen a görög gondolkodástól. (vö. Parmenidész)
Az e korszakban megjelent írások jelentős része a Peri phüzeosz [g], Püthagórasz azaz A természetről címet kapta. Mindezek alapján nem meglepő, hogy az első filozófusokat még fizikusoknak nevezték s nem filozófusoknak. (A
filozófus megnevezést először a történeti hagyomány szerint  Püthagórasz alkalmazta, aki filozófián a "megtisztító tudás szeretetét" értette.) A preszókratikusok a káoszból kialakult kozmoszt egy őselemből, az arkhéból eredeztették. Az arkhé az ősanyagon kivül (amiből keletkezett a világ) jelentette egyben azt a törvényszerűséget is, ami szerint mozognak és változnak a dolgok, valamint a tudományos kutatásEpheszoszi Hérakleitosz alapelvét is az arkhé fogalmához tartozónak tekintették. (Maguk a  preszókratikusok azonban még nem használták az arkhé kifejezést: ld. Herakleitosz -logosz, Parmenidész -"formák".) Ráadásul egyfajta körforgás-dialektika révén közelítik meg a természetet, a (kül)világot, vagyis a kozmosz keletkezését, működését és megszűnését ciklikus körmozgásként ábrázolták, miként azt a közvetlen természet világában észlelték. (Herakleitosz pl. világéveket állapított meg, melynek leteltével minden újra kezdődik) .

Kép

 

 

 

 

Földközi- tenger, apró kavicsos partrészével

 

 

  

 

 

Kép

 

 

 

 

  

Kép

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

Kép

 

  

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

Kép 

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép  

  

 

 

 

 

 

 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Kép

 

Kép

 

Montserrat hegyvonulatai

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

3718Megyaszó Mezö16

(Gyurán Lajosné, 2017.01.26 08:46)

Nagyon szép!Köszönöm !

Re: 3718Megyaszó Mezö16

(:)), 2017.01.26 20:17)

:)) Szívesen! Örülök hogy tetszik, nagyon szépen köszönöm kedves hozzászólásod. Szeretettel várlak vissza.

:))

(Marianela, 2012.02.24 23:30)

Kedves Judit, köszönöm szépen látogatásod, örülök hogy tetszenek a fotóim. Nem gond, vidd amelyiket szeretnéd. Érezd jól magad a továbbiakban is nálam, üdv:Marianela

grafjudit@aol.com

(Graf Judit, 2012.02.24 19:29)

Csodalatos:)-viszem,ha nem gond.

:))

(Marianela, 2011.07.25 23:42)

Szia! Köszönöm szépen kedves hozzászólásod. Nagy öröm számomra, hogy tetszenek a fotóim, és hogy szeretsz fotózni. Amit csak lehet szeretek lencsevégre kapni, imádok a természetben, az állatokkal, növényekkel (és méhecskék is) időt tölteni, sok szép élményt, és kellemes meglepetést tudnak nyújtani, amit igyekszem megosztani minden kedves látogatómmal. Folyamatosan töltöm a weboldalam tartalmát, és képekké formálni az idézeteket is. Örömmel várlak vissza, kellemes időtöltést kívánok a továbbiakban is. Üdvözlettel: Marianela!

Fotók

(Helen Bereg, 2011.07.25 18:31)

Szia! Nagyon jók a fotóid. Én a virágokat szeretem fotózni elsősorban, de a táj szépsége is megfog.

Ica

Riácska

(Az igaz barátság is csodás dolog!, 2009.07.01 09:17)

Szia kedves Hen! Köszönöm a kedves hozzászólásaid és a rengeteg jókívánságaid, amit Tőled kapok, amióta megismertelek. Kívánom neked sok-sok szép és csodálatos dolog érjen, és remélem minden jóra fordul, megváltoznak a körülmények az életedben. Szívből kívánok Neked rengeteg erőt és kitartást!

A természt csodás tisztaság.

(Henrik, 2009.06.29 23:13)

Aki a képeidet nézi boldog ember lehet, mert minden képed egy csodálatos világot rejt az örök tisztaság értékeit. A Föld, Hegyek, Növények, Állatok rejtik a csodálatos isten igaz gyönyörű mivoltját. Nagyon sok szép fényt kívánok neked.

Sza kedves Hen!

(Riácska, 2009.06.29 11:47)

Nagyon sajnálom hogy nem lesz internet elérhetőséged,és szomorú vagyok hogy nem tudom követi a honlapodon folytatott tevékenységed. Nem voltam itthon, ezért nem tudtam bejelentkezni.Örülnék ha ma tudnánk msn-en beszélni,mivel tegnap írtad kb pár napig van még interneted, és ott adnék elérhetőséget.Bízom benne, hogy ma fenn leszel,és hidd el lesz rá lehetőség hogy megismerj, mert én sosem adom fel álmaim és hogy megismerjem a gyönyörű tájat ahol élsz, és amellyel annyi élménnyel gazdagítottál lapodon. Most elköszönök, nem búcsúzom el, este kérlek legyél fenn.Szia, üdv: R.

Az élet

(Henrik, 2009.06.28 22:57)

Szia Maria ne haragudj hogy nem írtam előbb de msn-en vártalak több este és nem jelentkeztél be. Ezért itt búcsúzom el tőled. Köszönöm a beszélgetéseket és hogy megismerhettelek. Sok sikert kívánok neked az életben boldogságot és szeretetet. Sajnos az én életem csak rosszal van tele. Már minden álmom összetört egy szempillantás alatt.Még kb három nap lesz internetelérhetőségem ezért most búcsúzom. Nem tudom az életben még megismerlek e de abban biztos lehetsz nem foglak elfeledni amíg élek. Még egyszer sok sikert szeretetben gazdag boldog életet kívánok. Üdvözlettel Henrik. Szia. 2009.06.28.

-----

(Horváth H. Maria, 2009.03.21 16:48)

Tisztelt képművész!
Köszönöm, hogy kommentározta képeimet!

--------------------------

(Anonym képművész, 2009.01.09 22:31)

Szép, értelmes és egyben művészi munkák! Gratula!!! :-)))))