Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életbölcsesség

-„ A csúcson hagyd abba!”- régi, kipróbált jó tanács. E bölcs idézet is a XVII. században, Spanyolországban élt Balthasar Gracian y Morales jezsuita tudóstól származik. A tudósnak, mint katonai lelkésznek és hatalmasságok gyóntatójának alkalma volt megfigyelni magas rangú embereket, és arra a következtetésre jutott, hogy kellő intelligenciával és az érzelmek megfékezésével szinte mindenki sikeresen úrrá lehet egy- egy helyzeten. Ennek jegyébe háromszáz bölcs megállapításban foglalta össze a siker elérésének művészetét. Bölcs tanácsai ma is annyira érvényesek, mint három évszázaddal ezelőtt.

 

Sohase túlozz. A Felsőfokú jelzők sértik az igazságot, és kétkedést keltenek az ítélőképesség iránt. Az előrelátó ember fegyelmezi magát, és inkább kevesebbet mond, mint többet. A túlértékelés a hazugság egy formája. Alááshatja a jó ízlésünkbe és bölcsességünkbe vetett hitet.

 

Keresd olyanok társaságát, akiktől tanulhatsz. Barátaid legyenek tanítóid, és a tanulás hasznát egyesítsd a társalgás élvezetével. Örülj az értelmes emberek társaságának. Amit mondasz, annak tetszés lesz a jutalma; amit hallasz, annak tudás.

 

Tartsd függőben a dolgokat. Nyílt kártyákkal játszani se nem hasznos, se nem ízléses. Ha nem nyilatkozunk azonnal, a többiek csak találgatni tudnak. Az előrelátás az óvatos hallgatásban talál menedéket. Mihelyt megnyilvánulunk, elhatározásunk kritika tárgya lesz. ha pedig kudarcot vallunk, az kétszeres szerencsétlenség.

 

Sose panaszkodj. A panasz aláássa a hitedet. Nem részvétet kelt, hanem sértés az eredménye, és arra buzdít másokat, viselkedjenek úgy, mint azok, akikre panaszkodsz. Jobb dicsérni másokat, és ezzel még kevésbé válni a szemükben.

 

Tarts ki a győzelemig. Sokan elkezdenek valamit, de kevesen fejezik be. Az ingatag jellem nem kitartó, mert állhatatlan, vagy meggondolatlanul lehetetlenre vállalkozott. Amit érdemes elkezdeni, azt érdemes befejezni. Ha nem érdemes befejezni, minek hozzákezdeni? A bölcs nem csak becserkészi a zsákmányt, hanem - el is ejti.

 

Ne beszélj magadról. Vagy dicséred magadat, ami hiúság, vagy bírálod magadat, ami alázatosság. Mindkettő az ítélőképesség hiányára vall, és terhére van a többieknek.

 

Ne légy törékeny. Némelyik ember könnyen törik, elárulva, mennyire törékeny. Eltelik nehezteléssel, másokat eltölt bosszúsággal. Érzékenyebb, mint a szembogara, eltelik önmagával, tulajdon ízlésének rabszolgája.

 

Alkalmazkodj környezetedhez. Csak a szükséges erőfeszítéseket tegyük meg. Ne hivalkodjunk, mert hamarosan nem fogunk meglepetést okozni embertársainknak. Mindig maradjon tartalékban valami új. Ha mindennap egy keveset tárunk fel belőle, fokozzuk a várakozást, és sohasem fogják felismerni tehetségünk határait.

 

Légy tisztában legjobb képességeddel. Fejlesszük legkiválóbb adottságunkat, és ne hanyagoljuk el a többit. Mindenki kitűnhetne valamiben, ha felismerné, miben kitűnőek az adottságai.

 

A csúcson hagyd abba. Ezt teszik a legjobb szerencsejátékosok. Az elegáns visszavonulás felér egy nagyvonalú támadással. Fortuna istennő belefárad, ha valakit sokáig kell cipelnie a hátán. Ügyelj a befejezésre, szentelj több figyelmet a sikeres távozásra, mint a kedvező fellépésnek. Nem az számít, ha megtapsolnak, hanem a hiányodat érzik, amikor távozol.

 

Tetteid mellett a külsődre is ügyelj. Semmi sem az, ami, hanem aminek látszik. Ami láthatatlan, az mintha nem is létezne. A szép külső a belső tökéletesség legjobb ajánlólevele.

 

Jó sorsod napjaiban gondolj a balsorsra. A bölcs nyáron gondoskodik a téli valóról: könnyebb a dolga. A szívesség nem kerül pénzbe, de barátságot teremt. Legyenek körülötted barátok és hálás emberek; eljön még az idő, amikor megbecsülöd azt, ami ma nem tűnik fontosnak.

 

Ne siettesd az életet. Ha meg tudod szervezni a dolgokat, akkor élvezni tudod őket. Soka egy nap alatt akarják felfalni azt, aminek megemésztésére egy élet is kevés, Tanúsíts mérsékletet, hogy amit megismersz, jól megismerd. Legyél gyors a cselekedetedben, lassú az élvezetekben.

 

A bölcs megteszi, amire a balga rest. Ha az igaz útra akarsz bukkanni, tedd minél előbb. Különben kénytelenségből teszed meg azt, amit megtehettél volna örömmel is. A bölcs azonnal felméri, mi a teendő, és örömmel elvégzi, öregbítve jó hírét.

 

Ne légy unalmas. A tömörség kellemes, hízelgő, és többet lehet vele elérni. A tömören előadott jó dolog- kétszeres jó. A tömören előadott rossz- kevésbé rossz. Jól beszél, aki gyorsan beszél.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.